پایگاه دانش

درباره موشن کپچر

موشن کپچر

موشن کپچر ( Motion Capture ) یک روش مدرن برای ضبط حرکات و ارسال آن به کاراکتر سه‌بعدی است و امروزه استودیوهای بزرگ، برای متحرک‌سازی کاراکتر از این فن‌آوری استفاده می‌کنند و در این مقاله، به صورت مختصر درباره موشن کپچر توضیح خواهیم داد، پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. با کمک فن آوری موشن کپچر می‌توان حتی جزئی‌ترین حرکات را در یک استودیو ضبط و سپس روی یک کاراکتر پیاده نمود.  با این دستگاه، حرکات دقیق بازیگر ضبط شده، سپس به شخصیت دیجیتالی در کامپیوتر منتقل می‌شود. شاید بهتر باشد آن را یک ترکیب دیجیتالی تمام عیار در نظر بگیریم، یک فرآیند مشارکتی که به فیلم‌سازان و انیماتورها اجازه می‌دهد انیمیت‌های با سطوح باورنکردنی از ظرافت و واقع گرایانه را خلق کنند به شکلی که تقریبا هیچ محدودیتی برای هنرمندان جهت حفظ خلاقیت نخواهند داشت.

فیلم‌های ساخته با موشن کپچر

استفاده از فن آوری موشن کپچر (موکاپ) در فیلم‌هایی مانند آواتار، ارباب حلقه‌ها و جنگ جهانی دوم بسیار موفق بوده است به طوری که در سال‌های اخیر، از موشن کپچر در تولید فیلم‌های The Jungle Book و Ready Player One استفاده شده است که باعث محبوبیت بیشتر این فناوری شد و همچنین در بسیاری از انیمیشن‌های زیبا که دارای حرکات طبیعی هستند استفاده شده است که می توان انیمیشن قطار سریع السیر قطبی را نام برد.

معایب موشن کپچر

با این وجود، یکی از بزرگترین معایب استفاده از موشن‌کپچر هزینه بسیار بالای آن است و در واقع اگر به عنوان یک فیلم ساز مستقل و یک انیماتور هستید تهیه بودجه آن دشوار و منطقی نیست چون علاوه بر اینکه فضای زیادی می‌خواهد نیاز به اپراتورهای متخصص سخت افزاری و همچنین هنرمندان متخصص است و علاوه بر آن برای استفاده حرفه‌ای حتما نیاز به یک کارگردان برای بازی گرفتن از بازیگر دارد اما خبر خوب این که استودیوهای بزرگی برای متحرک‌سازی و انیمیشن‌سازی در همین کشورمان ایران وجود دارد که از این فن‌آوری استفاده می‌کنند و علاوه بر آن شرکت‌هایی هستند که این دستگاه را کرایه می‌دهند. در نهایت، شما اگر یک انیماتور مستقل هستید خیلی منطقی نیست که بخواهید آن را خریداری کنید چرا که علاوه بر هزینه زیاد، خرید و نگهداری آن به یک استودیوی بزرگ  نیاز است.

امروزه شرکت هایی در ایران هستند که خدمات موشن کپچر را در استودیو خود به انیماتورها اجاره می دهند. اگر یک انیماتور مستقل هستید جهت استفاده از آن می‌توانید آن را کرایه کنید.

درباره لباس موشن کپچر

لباس مخصوص موکاپ یا لباس (ثبت حرکت) به گونه‌ای طراحی شده است که به راحتی بتوان سنسورها را تا جای ممکن نزدیک به مفاصل کلیدی نمایشگر قرار داد، چرا که آنها به طور خاص با در نظر گرفتن این موضوع طراحی شده‌اند.  سنسورهای نوری با استفاده از یک پین (قلاب) به لباس متصل می‌شوند، سپس این سنسورها با استفاده از نقاط نئوپرن رنگی ایمن‌تر خواهند شد. این وصله‌ها علاوه بر اینکه به ما کمک می‌کنند تا بین بازیگران روی صفحه نمایش و پس از تولید تمایز قائل شویم از انتقال نشانگرها به دیگر قسمت‌های بدن و سایر بازیگران جلوگیری می‌کنند.
در روز فیلمبرداری به هر بازیگری یک لباس مخصوص، کفش، دستکش و کلاه مناسب داده می‌شود، سپس یک تکنسین سنسورهای بازتابنده را بر روی نقاط حساس حرکتی بازیگر قرار می‌دهد تا اطمینان حاصل شود که تمام حرکات همزمان ضبط شده است، سپس دوربین‌های ضبط حرکت، داده‌های سنسورها را جمع آوری می‌کنند و کوچک‌ترین حرکات را نیز ثبت می‌کنند تا بعدا بتوان آن‌ها را به کاراکتر اعمال کرد. تصاویر نمونه‌هایی از لباس موکاپ را نشان می‌دهند که معمولا بین ۶۰ تا ۶۵ سنسور می‌باشد. لازم به توضیح است که این سنسورها در نوع دستگاه و تجهیزات آن متفاوت خواهد بود پس مجموعه نشانگر یا طراحی لباس متفاوت باشد.

موشن کپچر چهره

موشن کپچر پیشرفته و یا مستقل می‌تواند حرکات صورت را نیز ردیابی و ضبط کنند حرکات عضلات صورت مانند خندیدن، عصبانی شدن که این یکی از برترین ویژگی‌های این دستگاه است که برای عملکرد یا ثبت دقیق چهره، می‌توان از دوربین HMC یا Head Slim برای ثبت کامل حرکات و میمیک چهره و پیچیدگی‌های یک عملکرد استفاده کرد. HMC بین ۱ تا ۴ دوربین دارد و ساخت و مدل‌های آن ممکن است متفاوت باشد. یکی از شگفت‌انگیزترین بخش‌های موشن کپچر، توانایی آن در ثبت جزئیات در چهره یک بازیگر است. جزئیات احساسی به روش‌های ظریفی که لب‌های بازیگر یا چشمان او تغییر می‌کند، همگی ثبت شده و به صورت فایل به یک شخصیت CGI تبدیل می‌شوند. این بخش فوق‌العاده مهمی در خلق شخصیت‌های نمادین موشن کپچر مانند سزار از سیاره میمون‌ها یا تانوس در Avengers Infinity War و Avengers: Endgame بوده است. 

نحوه استفاده از motion capture برای ایجاد جزئیات Thanos را در ویدیوی زیر ببینید.

استودیو ضبط موشن کپچر

فضای ضبط موشن کپچر "حجم" نامیده می شود. این در واقع یک مرحله استودیویی است که در آن تقریباً 60 دوربین ضبط حرکت نصب شده است که هر جزئیات عملکرد را ضبط می کند و آن را به صورت ریل تایم به یک نماد شخصیت ترجمه می کند. مشابه کار با پرده سبز، حجم نیز تا حد امکان مسطح و یک فضای خالی برای بازیگری است.

نرم افزار موشن کپچر

پس از ضبط حرکات با موشن کپچر، تیم VFX از داده‌های ثبت حرکت بدن و چهره بازیگر و برای ویرایش و اعمال جزئیات و بهینه سازی حرکات به یک نرم افزار منتقل و مدیریت می شود که این نرم افزارها که معمولا از نرم افزارهای شرکت autodesk مانند موشن بیلدر و نرم افزار مایا استفاده می‌شود.

  • پیشنهاد می شود ویژگی ها و دموی نرم افزار موشن بیلدر را از اینجا ببینید و آن را دانلود کرده و آموزش ببینید

جمع بندی

همانطور که در این مطلب کوتاه خواندید موشن کپچر بسیار پیچیده است و استفاده از آن در حین سادگی به تخصص نیاز است. هر آنچه که به یک بازیگر در ساخت یک فیلم مهارت لازم است و باید بازیگر خوبی باشد، برای استفاده از موشن کپچر نیز علاوه بر موضوع هزینه و نگهداری و فضای ترجیحا بزرگ که معمولا در یک سوله پیاده می‌شود، به تخصص بالایی نیاز است و بیتشر مناسب شرکت‌های بزرگ و متوسط است.

در پایان لازم دانستم این مورد را نیز بیان کنم که خالی از طلف نیست. در آن سال‌ها که استفاده از این دستگاه زبان‌زد بود برخی از هنرجویانم نگران این بودند این تکنولوژی می‌تواند کار انیماتورها را نسبتا کمتر کند اما اینطور نیست‌! چرا که وقتی حرکات، با یک دستگاه موشن کپچر ضبط شوند برای بهینه‌سازی فریم‌ها و سایر موارد فنی و حتی رفع باگ به یک ناظر انسانی نیاز است و نمی‌توان به طور صد در صد روی تمام حرکات ضبط شده بدون دستکاری حساب باز کرد. البته این موضوع هم به کیفیت دستگاه بستگی دارد اما فراموش نکنید "هنر دست" یک چیز دیگر است.

سوال‌های متداول موشن کپچر

خیر . اگر به صورت فریلنسری کار میکنید منطقی نیست چنین هزینه ای کنید اما اگر شرایط آن را دارید می توانید بخرید

قیمت ها را ما نمیدانیم اگر قصد تهیه آن را دارید بهتر است از منابع مربوط اقدام کنید اما مدل های متفاوتی از آن وجود دارد

بله ! امروزه با فن آوری و پیشرفت هوش مصنوعی برخی پلتفرم ها تصاویر شما را از وب کم میگیرند و با فرمت fbx ذخیره می کنند اما هنوز خیلی تکامل نیافته است

قیمت های مختلف و بر اساس امکانات دستگاه و دیگر شرایط در شرکت هایی که اجاره میدهند متفاوت است

موشن کپچر نرم افزار نیست بلکه یک فن آوری است در خصوص نرم افزار، معمولا نرم افزار موشن بیلدر شرکت اتودسک بسیار رایج تر است

نویسنده و گردآوری کننده: مجید پویافر
تمام مطالب سایت پرشین انیمیشن با زحمت، نوشته ، ترجمه  و گردآوری شده است پس در صورتی که قصد استفاده از این مطالب را دارید، لطفا از سایت خود به ما لینک دهید. استفاده از این مطالب جهت ترویج آموزش انیمیشن بلا مانع است.

نرم افزار Maya

آموزش مقدماتی نرم افزار مایا

اگر به انیمیشن سازی علاقه مند هستید و به دنبال یک منبع آموزش انیمیشن میگیردید پیشنهاد میکنم دوره آموزش نرم افزار مایا ارائه شده در پرشین انیمیشن را ببینید که می تواند اولین قدم برای شروع آموزش انیمیشن باشد

مقاله های مرتبط

پیشنهاد می شود مقالات دیگر سایت پرشین انیمیشن را نیز مطالعه نمایید

امیدوارم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد اگر این مقاله را دوست داشتید از شما درخواست میکنم آن را به اشتراک بگذارید.

نوشته قبلی

آموزش انیمیشن را از کجا شروع کنم؟

نوشته بعدی

راهنمای تهیه سیستم مناسب برای انیمیشن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

ایجاد حساب کاربری